Jelenlegi hely

Az épületről

Az épület történetéről:
Az épületet eredetileg a Bányász Önsegélyző Egyesület építtette, az Egylet tulajdonában volt.

Az épület eredeti rendeltetése „munkásotthon” volt (az idősebb korosztály tagjai közül sokan még ma is ezen a néven emlegetik. Működött benne az idők során orvosi rendelő, szolgálati lakás, amikor úgy hozta a szükség járt ide óvodai csoport és iskolai osztály is tanult itt.)

Közművelődési célokra való átadására az 1950-es években került sor. Az intézményt a Községi Tanács alapította, akkor Gárdonyi Géza nevét viselte.

Ekkor kapott helyet az épületben – letéti könyvtári anyaggal – a községi könyvtár is; kezdetben csak egy, később két egymásba nyíló helyiségben.
Az épület meglehetősen sok átalakításon esett át, amíg mai formáját elnyerte. (És még további terveink is lennének, hogyan lehetne még jobban kihasználhatóvá és hasznossá tenni :) )

Legutóbbi nagy tatarozására és átalakítására 1998-ban került sor, amikor teljes körűen felújították és korszerűsítették, részben át is építették. Ekkor alakították ki a ’Szlovák Klub’ termét és építették ki a „vizes-blokkot”, a mosdókat. Ennek köszönhetően ma kulturált körülményeket tud biztosítani vendégei számára. A könyvtár szépen berendezett és korszerű technikai eszközökkel felszerelt olvasóteremmel bővült.

A felújított intézmény új nevet is kapott: dr. Kálmánfi Béla, a piliscsévi népdalokat összegyűjtő népzenekutató, főiskolai tanár nevét vette fel. A névadóra emléktábla is emlékeztet az épület falán.

A fenntartó, Piliscsév község Önkormányzata az intézmény feladatául közművelődési és közösségi feladatok ellátását és a közgyűjteményi tevékenységet tűzte ki.

Ennek érdekében az intézmény – az adottságokhoz és az igényekhez igazodva - lehetőséget teremt önképzésre, ismeretszerzésre, szórakozásra, különféle korosztályok számára. Cél ezen felül a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása és közismertté tétele; amatőr alkotó, műkedvelő közösségek támogatása, szervezése.

 

Supervisor by ES-World
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer