Jelenlegi hely

Bemutatkozás

Kálmánfi Béla Művelődési Ház és Könyvtár

Az épület történetéről:

A mára már átépített és felújított épületet eredetileg a Bányász Önsegélyző Egyesület építtette, az Egylet tulajdonában volt. Az épület eredeti rendeltetése „munkásotthon” volt (az idősebb korosztály tagjai közül sokan még ma is ezen a néven emlegetik).

Közművelődési célokra való átadására az 1950-es években került sor. Ekkor kapott helyet az épületben – letéti könyvtári anyaggal – a községi könyvtár is; kezdetben csak egy, később két egymásba nyíló helyiségben.

1998-ban az épületet részben átépítették, teljeskörű felújításon és korszerűsítésen esett át. Ennek köszönhetően ma kulturált körülményeket tud biztosítani vendégei számára. Ekkor alakították ki a Szlovák Klub helyiségét és építették ki a „vizes-blokkot”, a mosdókat. A könyvtár szépen berendezett és korszerű technikai eszközökkel felszerelt olvasóteremmel bővült.

A szépen felújított intézmény új nevet is kapott: Kálmánfi Béla Művelődési Ház lett a neve, a piliscsévi népdalokat összegyűjtő népzenekutató, főiskolai tanár nevét vette fel. A névadóra emléktábla is emlékeztet az épület falán.

Az intézmény fenntartója:
Piliscsév község Önkormányzata

Az intézmény feladatául közművelődési és közösségi feladatok ellátását tűzi ki.

Ennek érdekében - a lehetőségekhez és az igényekhez igazodva - lehetőséget teremt önképzésre, ismeretszerzésre, szórakozásra, különféle korosztályok számára. Cél ezen felül a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása és közismertté tétele; amatőr alkotó, műkedvelő közösségek támogatása, szervezése.

A fiatal korosztály (óvodás és általános iskolás korúak) számára iskolán kívüli elfoglaltságokat, képességfejlesztő, környezetnevelő foglalkozásokat nyújtunk alkalmanként.

A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása és közismertté tétele is felvállalt feladata a művelődési háznak.

Supervisor by ES-World
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer